פתרונות תקשורת מחשבים בין אתרים
לעיתים קרובות, אילוצי נדל"ן או התפתחויות עסקיות כגון מיזוגים/רכישות מאלצים חברה אחת לפצל את משרדי העסק בין שניים או יותר אתרים, המרוחקים גיאוגרפית אחד מהשני. במקרים כאלה, אנחנו בתור מומחי IT, נדרשים לספק פתרון תקשורת שיאפשר למחשבים לתקשר בינם לבין עצמם ובינם לבין שרת או שרתים כאילו הם נמצאים באתר אחד, ובכך להפוך את הריחוק הגיאוגרפי לשקוף מבחינת משתמשי המחשב/העובדים.
סוגי פתרונות תקשורת:
ובכן, איזה סוגים של פתרונות תקשורת עומדים לרשותנו כאשר אנחנו נאלצים להתמודד עם בעיית ריחוק גיאוגראפי בין שני אתרים או יותר? נמנה אותם:
- תקשורת קווית ישירה
- VPN על גבי האינטרנט
- תקשורת אלחוטית
פתרון תקשורת: תקשורת קווית ישירה
אם ניתן לפרוס כבל בין האתרים שאורכו לא עולה על 100 מ' (אפשר גם ארוך יותר בתנאי שכל 100 מטרים יותקן repeater שיגביר את האות שנחלש בגלל המרחק), נפתרה הבעיה. תקשורת נתונים רגילה בטכנולוגיית ה-ethernet הזולה והמקובלת היום כסטנדארט תקשורת נתונים אוניברסאלי תאפשר קישור אמין, איכותי, יציב ומהיר ביותר בין האתרים.
אם אי אפשר יהיה לפרוס כבל ניתן לשכור קו תמסורת מבזק (יקר באופן קולוסאלי ) או פתרון של IP-VPN גם הוא של בזק (יקר פחות, אבל עדיין מחיר מפחיד).קו תמסורת יהיה הפתרון הכי מאובטח והכי אמין. כדאי להשתמש בו אך ורק בחברות בהן נדרשת אמינות תקשורת ברמה הגבוהה ביותר האפשרית והאבטחה הגבוהה ביותר האפשרית, כגון תקשורת בין סניפי בנק. IP-VPN , גם הוא פתרון תקשורת בעל אמינות ואבטחה ברמה גבוהה.
במחשוב מהיר עובדים מומחי תקשורת היכולים לייעץ לעסק ולשבת לצידו במהלך המשא ומתן מול בזק במידת הצורך על מנת למצוא את פתרון התקשורת הקווי הטוב ביותר בין שני אתרי הלקוח העסקי מבחינת יחס עלות/תועלת.
פתרון תקשורת: VPN על גבי האינטרנט
פתרון תקשורת זה הוא בעצם תקשורת מאובטחת או תקשורת מוצפנת בין אתרים.
מאחר וכמעט בכל משרד או עסק קיים היום חיבור לאינטרנט, ניתן להשתמש בו על מנת לחבר את שני האתרים דרך האינטרנט. אך עליה וקוץ בה: האינטרנט -כמעט מראשיתו- היה חשוף לניסיונות חדירה למערכות מידע ממשלתיות ועסקיות. על כן נוצר הצורך ליצור נתיב מאובטח על גבי האינטרנט המיועד לתקשורת בין שני אתרים עסקיים. אבטחה זו מושגת תמיד על ידי שני שלבים/מרכיבים:
- בשלב יצירת ערוץ התקשורת המאובטח: זיהוי הדדי וודאי בין הצד שיוזם את ההתקשרות לבין הצד המקבל את הפנייה. זיהוי זה הכרחי על מנת למנוע מצב בו צד שלישי (האקר לדוגמא) מתחזה לאחד מהצדדים בשלב זה שני הצדדים גם מסכמים ביניהם את שיטת הצפנת הנתונים שבשלב הבא ואת הצופן עצמו.
- בשלב העברת הנתונים עצמו: הצפנת הנתונים הזורמים בשני הכיוונים כך שגם אם הם מיורטים ע"י גורם בעל כוונות זדון לא ניתן יהיה לעשות בהם שימוש מכיוון שללא הצופן אין לנתונים כל משמעות. (ניסיון לפענח את הצופן בשיטת ניסוי וטעייה –brute force- הוא מעשה המשול למציאת גרגר חול ספציפי במדבר סהרה או מולקולת מים ספציפית באוקיינוס).
פתרון תקשורת מסוג זה יצריך התקנת התקני VPN בשני האתרים. עקב הפופולאריות של השימוש ב-VPN יצרנים רבים מספקים מארזים משולבים המכילים גם את החומרה וגם את התוכנה הדרושים על מנת להקים תקשורת VPN בין אתרים. ביניהם אפשר למנות את Checkpoint, Fortinet , ו-Vigor .יצרנים אלה מספקים פתרונות תקשורת מסוג VPN רבי עוצמה שקל באופן יחסי להתקינם ולהגדירם. לא רק זאת, הם גם צורכים מינימום תחזוקה וניהול, ולעיתים קרובות יעבדו גם שנה ויותר ללא התערבות אנושית. (יש צורך לשנות ולרענן צפנים וסיסמאות מידי כמה זמן על מנת שלא ייפרצו). במחשוב מהיר ישנם מומחים לאבטחת מידע בעלי הידע והניסיון הדרושים שילוו את העסק בכל שלבי יישום פתרונות תקשורת מסוג זה, משלב הייעוץ לפני החלטה דרך שלב הרכישה, ההתקנה , וההגדרות ועד שלב התחזוקה והניהול השוטפים במהלך השימוש בפתרון תקשורת זה.
פתרון תקשורת: תקשורת אלחוטית
לפתרון ה- VPN על גבי האינטרנט לתקשורת בין שני אתרים מרוחקים יש יתרונות מובהקים בעלות ההקמה והתחזוקה הנמוכים יחסית, ובאבטחה הגבוהה יחסית, אך להשענות זו של ה-VPN על הקישוריות הקיימת לאינטרנט יש שלשה מחירים עיקריים:
- בזבוז רוחב פס: חלק מרוחב הפס שנשכר מספק התשתית (HOT או בזק) וספק האינטרנט (בזק בינלאומי,012 , נטוויז'ן וכדומה) ייתפס על ידי ה-VPN. תיתכן האטה מסוימת בגלישת אינטרנט ובשליחה/קבלה של דוא"ל. ניתן לפתור בעיה זו בקלות יחסית על ידי שכירת חיבור אינטרנט נוסף, ייעודי ל-VPN אך לפתרון זה יש עלויות שוטפות, עם כי שוליות, בהתחשב במחירם הזול של חיבורי אינטרנט נפוצים כיום.
- אמינות נמוכה: לספקי תשתיות אינטרנט רגילים מסוג ADSL או כבלים אין מחויבות חוזית לתת שרות שיהיה זמין 24/365 . על כן לא נדירים הם המקרים בהם מתרחשת השבתת קווי ADSL או כבלים. לעיתים נמשכות השבתות אלה אף יום עבודה כמעט מלא.
- רוחב פס מקסימאלי אפשרי נמוך: רוחב הפס המקסימאלי האפשרי מוגבל לקצב הנמוך יחסית בתשתיות הלא סימטריות המקובלות (ADSL וכבלים). לשם המחשה: כאשר מחברים שני אתרים אשר כל אחד מהם מחובר לאינטרנט ברוחב פס של 5Mbps להורדה ו- 0.5 Mbps להעלאה, רוחב הפס המקסימאלי האפשרי של תקשורת VPN בין שני האתרים יהיה 0.5 Mbps.
לעסק, שאינו יכול להתפשר עם שלשת החסרונות הללו של פתרון תקשורת מסוג VPN על מנת לקשר בין שני אתרים, קיימת גם חלופה בעלות סבירה: תקשורת אלחוטית ב-3 טכנולוגיות אלחוטיות שונות:
- טכנולוגיית ה-Wi Fi למרחקים שלא עולים על 1500 מ' רוחב הפס האפשרי יהיה עד מאקסימום של 110Mbps
- טכנולוגיית ה-WIMAX טכנולוגיה חדשה שבימים אלה תופסת תאוצה, למרחקים של עד 15 ק"מ וברוחב פס מקסימאלי של עד 40 Mbps
- טכנולוגיית המיקרוגל קיימת אך אינה זמינה בדרך כלל לשוק העסקים הקטנים והבינוניים (SMB) בגלל המחיר הגבוה יחסית של הציוד .
מחשוב מהיר מספקת, מתקינה ומתחזקת בעצמה פתרונות תקשורת אלחוטיים איכותיים בתחום ה-WI FI מתוצרת Netgear, 3com ואחרים. כמו כן מחשוב מהיר מספקת ייעוץ בבחירת ספק שיש לו יכולות בתחום טכנולוגיית WIMAX או המיקרוגל.
לקבלת הצעת מחיר וייעוץ עבור פתרונות תקשורת לעסק צרו קשר בטופס הימני.